Welkom op mijn weblog!


Yes, I'm happy
No, my life isn't perfect

maandag 26 december 2011

Reisverslag deel 3

25 december
Er zijn al 2 oordoppen terecht! Die lagen in de wc, ha, ha! Thabang dacht dus blijkbaar dat het snoepjes waren (jak, met mijn oorsmeer eraan)!

Vandaag is het kerst, wat een gek idee. Het kerstgevoel is er niet echt. Wel een ander gevoel, het gaat geweldig hier!
's Morgens na 8 uur even lekker zwemmen. Soms nemen we en dropje ..... Thabang vindt die dropjes maar vreemd en plakkerig en ze gaan minstens 20 keer zijn mond in en weer uit.
We lunchen vroeg, want na het middagdutje van Thabang worden we opgehaald voor een kinderbraai bij Mamonyane thuis. Er zijn 11 kinderen. We krijgen een typische gerecht uit Lesotho ('papa', een aardappelgerecht en heel erg pittige bonensaus en worst). We eten met onze handen. Thabang en Sam kennen we niet weer terug, die zijn heel rustig en onder de indruk. Leuk en fijn om dit mee te maken. Er is trouwens weinig braai aan, het eten wordt voor ons gekookt in de keuken. Na het eten nog even buiten spelen met alle kinderen. Ze gaan met hun armen omhoog voor ons staan ..... ze willen getild en gedragen worden.
Ik had een blikje stroopwafels mee voor de gastvrouw en vingerpoppetjes voor alle kinderen.
Rond half 6 waren we weer in ons hotel, toen hebben we nog even wat gegeten. Daarna kreeg Thabang een hele ondeugende bui! Niets is dan veilig, je kan je geen seconde omdraaien of er gebeurt iets. Hij kijkt dan in het rond en zoekt naar dingen die niet mogen. In no time lag bijvoorbeeld de afstandsbediening van de tv bij Sam in bad!

Eerst dacht ik nog dat Thabang alles lustte (als je waxinelichtjes afschraapt met je tanden, slippers van de onderkant likt en bloemetjes eet), maar toch vindt hij lang niet alles lekker of hij kent het niet, zoals knakworstjes, tomatensoep, komkommer of leverpastei. Hij gebruikt verschillende tactieken om het te laten merken als de smaak hem niet bevalt: gooien, door gezicht en haren smeren, heel boos kijken, het eten naar de prullenbak brengen of het bij een ander op het bord schuiven).

26 december
In Nederland is het tweede kerstdag, maar daar doen ze hier niet aan. Thabang was al om half 6 wakker en ligt het eerste half uur met een big smile in bed!
Daarna lekker spelen en ontbijten. Ook een frisse duik hoort erbij!
Om 10 uur vertrekken we naar Thaba-Bosiu. Het is een eindje rijden, dus nu hebben we mooi de gelegenheid om wat meer van Lesotho te zien. Het landschap is mooi, wat een bergen! We zien ook veel armoede.
Onder begeleiding van onze eigen taxi chauffeur beklimmen we een berg, de Qiloane pinnacle. deze berg diende als inspiratiebron voor de Basotho hoed (staat ook op de vlag van Lesotho). We komen langs een graf van een belangrijke koning: Moshoeshoe 1. Het is een pittige klim, en Sam is als eerste boven!
Thabang zegt de hele dag koeka tegen mij, hij wil dan gedragen worden! Heel goed voor ons (en voor mijn spierballen).
Vanmiddag vooral veel lol, ik heb nog nooit zoveel gelachen! We zitten allemaal goed in ons vel en we genieten volop! Mooi om te zien hoe we aan deze nieuwe situatie wennen!

9 opmerkingen:

  1. Hi Marije,
    Wat geweldig dat het zo goed gaat, je zult je handen nog vol krijgen aan je kanjers! En wat een leuke kerstfoto, alsof ze al jaren bij elkaar zijn. veel groeten Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He zus,
    mooi dat het allemaal zo goed gaat. Jullie vermaken je nog prima daar. Succes met de 2 kleine boefjes daar.
    Liefs Dave, Stephanie en Stef

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Marije,

    Wat een onvergetelijke kerst heb je gehad, samen met jouw 2 mannen!!
    We hebben veel aan jullie gedacht en nog een extra kerstwens in de kerstboom gehangen speciaal voor jullie! Geniet er samen daar! Lieve groet, Raymon, Christi, Imke & Bram

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat bijzonder om hier thuis jullie belevenissen te lezen. Zoveel mooie, grappige of vertederende momenten. Maar ook best lastig...
    Wat maken jullie veel mee.
    We denken veel aan jullie!
    Tot gauw.
    Liefs Marjolein en fam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lieve Marije,

    Wat een prachtige verhalen, en wat mooi dat het zo goed klikt met z'n allen. Geniet van de tijd die jullie daar samen hebben en ik blijf je blog in de gaten houden.

    Groetjes Ditty en Kaylee

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo jullie allemaal,

    Wat een mooi verhaal, het past wel in het kerstverhaal. We zijn erg blij dat het allemaal goed gegaan is en jullie het naar jullie zin hebben. Met veel ontroering je verhaal gelezen, Cas volgt alles precies. Van Cas dus ook de groeten aan Sam, en van ons allemaal dus heel veel groetjes, geniet van de komende dagen en we wensen jullie een goed begin van 2012. Cas, Selwyn, Tanja en Lot

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh wat heerlijk Marije dat het zo goed gaat. Dat Thabang zijn ondeugende kant al durft te laten zien, dat jullie zo genieten met elkaar, dat de 2 broertjes al onafscheidelijk zijn... super! Geniet lekker van het prachtige land, je 2 prachtige kanjers en de onvergetelijke tijd samen met je zus. Ik kijk iedere dag weer met spanning of er weer een update staat.
    Liefs,
    Han

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi hoii,

    Wat geweldig om te lezen al die leuke/ondeugende verhalen van Thabang, en dat het zo goed gaat met jullie. Geniet nog ff lekker van het land, en alle ervaringen daar met z'n 3tjes!!
    Heel veel liefs X Miran

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Marije, Sam en Thabang,
    Wat leuk te lezen dat het goed met jullie gaat en dat jullie al echt als een gezin de dag doorbrengen met allerlei leuke dingen. Tja, al die ondeugende Thabang-dingetjes horen er denk ik gewoon bij. Als wij toch eens in zijn koppie konden kijken, wat zou dat lieve ventje toch allemaal denken????
    Geniet met elkaar. Max is heel benieuwd of hij Sam vandaag op school ziet, daar heeft hij het steeds over. We wachten af. Groetjes, Nicole en Max

    BeantwoordenVerwijderen