Welkom op mijn weblog!


Yes, I'm happy
No, my life isn't perfect

dinsdag 7 november 2017

Hechten

  • Bij adoptie is het hechten een belangrijk punt. Ik ben er ook altijd erg alert op. Gaat alles oké op dit gebied en gaan we samen nog goed vooruit??
  • Nou, op dit gebied ging het met Thabang afgelopen zomer even niet zo lekker. En aan de andere kant juist wel, want we zitten nu volop in het complexe hechtingsproces verwikkeld. 
  • Hier nog even op een rij wat dat ook al weer allemaal inhoudt: Vanuit een veilige hechting kan een kind zich verder ontwikkelen tot een emotioneel stabiel persoon. Bij een niet veilige hechting heeft het kind op allerlei gebieden een achterstand. Dit kan invloed hebben op hun lichamelijke, neurologische, cognitieve en psychische ontwikkeling. Door deze achterstanden kunnen kinderen met hechtingsproblemen hun emoties en daarmee aanverwante gedrag niet goed reguleren. Deze innerlijke strijd kan zich op allerlei gebieden uiten. Het ene kind kan totaal uit zijn dak gaan [fight]. De ander wil vluchten [flight]. Ook kan het kind in ‘bevriezing’ komen [active freeze]. In alle drie de gevallen heeft het kind geen vat op zijn gedrag omdat het in de ‘overlevingsmodus’ staat. Veel kinderen kunnen daarom als lastig, verwend en vervelend overkomen. Maar in werkelijkheid zijn het kinderen die zich bang, eenzaam en afgewezen voelen. Deze emoties kunnen voor hen te veel zijn omdat ze in hun babytijd niet geleerd hebben om deze emoties goed te reguleren. Nu zij de schoolleeftijd bereikt hebben is hun lijf niet op dezelfde manier ontwikkeld als dat van hun leeftijdsgenootjes. Hier kun je aan de buitenkant niets van zien. Het gedrag is vaak een grote schreeuw om hulp, liefde, grenzen en aandacht. Achter dit zelfbepalende, stoere gedrag zit een onzeker, angstig en zich onveilig voelend kind. Een kind dat met dit gedrag zijn gevoelens probeert te overbluffen. Het faalt voortdurend, terwijl het wel zijn best doet om dingen goed te doen. 
  • Thabang zat afgelopen zomer in de ´fight´ stand .... het was zo naar voor ons allemaal. Maar het meest voor Thabang zelf. En dan al die briefjes waarop staat of ik alsjeblieft wel zijn moeder wil blijven? Natúúrlijk! Gelukkig gaat het nu weer hartstikke goed en hebben we het weer fijn samen. Ik ben zo trots op 'm; hij komt er wel! 
  • Eigenlijk moet je echt even de tijd nemen (het duurt 11 minuten en 16 seconden) om de onderstaande film te bekijken (helaas alleen in het Engels beschikbaar): 

Jij bent mijn zon, onweer, regen en wind tegelijk,
maar het komt goed en we gaan 
vol vertrouwen de toekomst in! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten