Welkom op mijn weblog!


Yes, I'm happy
No, my life isn't perfect

donderdag 2 februari 2012

Discriminatie


Mijn vader komt regelmatig langs met (voor mij) leuke en interessante artikelen uit de krant. Het laatste artikel wat hij voor mij bewaard had ging over discriminatie. In het boek: "ouders opgelet" (de vertaling van de Amerikaanse Natureshock) staat een onderzoek beschreven waarin baby's van 6 maanden potretfoto's worden voorgehouden. Soms met de huidskleur van de ouders, soms van iemand met een andere huidskleur. Wat blijkt .... baby's staren langer naar mensen met een ander kleurtje. Met kinderen van 3 gaat het onderzoek verder. Wie zou je het liefst als vriendje willen hebben? Van de blanke kinderen koos 86 % voor foto's van andere blanke kinderen. Zo jong begint het dus!
Wat goed blijkt te werken is het praten met je kinderen over het verschil in huidskleur. Een kinderonderzoeksbureau in Texas probeerde dat uit. Bij kinderen waarvan de ouders wel de multiculturele samenleving hadden besproken, waren de kinderen toleranter.
Ashley Merryman, één van de auteurs van "ouders opgelet" schrijft: "Bij het voorlezen van een boekje aan jonge kinderen zeggen ouders wel: Kijk! Die jongen heeft een blauw T-shirt. En welke kleur heeft de ballon? Rood! Ouders benoemen alles op een pagina, behalve het feit dat het ene jongetje wit is en de andere bruin. Zelfs voordat kinderen kunnen spreken, leren we ze al dat huidskleur een onbespreekbaar onderwerp is."
Tsja? Gewoon bespreken dus ....
En nu maar hopen dat we zo min mogelijk met discriminatie te maken krijgen. Tot nu toe alleen positieve discriminatie!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten