Welkom op mijn weblog!


Yes, I'm happy
No, my life isn't perfect

woensdag 30 september 2015

Over gehoorschade, ruim 44.000 verbrande calorieën en een gekke broer


  • Stom, we zijn nog niet van de krentenbaard af! Sam nu echt bijna. Maar bij Thabang wordt het alleen maar erger. Hij heeft het zelfs in zijn oog en in zijn neus! Dus Thabang zit nu aan de antibiotica.
  • De wekker gezet om 04.30 uur om naar de maansverduistering/bloedmaan te gaan kijken met Sam. Niks, nada, noppes. Niets te zien door de dikke laag bewolking die hier boven Hellendoorn hangt. De rest van Nederland had meer geluk zo te zien aan de mooie Facebookfoto's die voorbij kwamen.  
  • Laatst haalde ik Thabang op bij de buitenschoolse opvang, had hij zoveel gedronken dat 'ie vol zat, er paste geeneens eten meer in. En 's avonds om 10 uur had 'ie al in bed geplast en daarna nog drie keer 's nachts op de wc. 
  • Een spandoek en twee schilderijen klaar, waarvan een 'popart-boot' voor iemand die 50 jaar werd (van een foto van zijn eigen boot). Het was een hele klus, maar hij was precies op tijd af!
'
  • Thabang moest maandag de hele dag naar 't AMC voor controles, prikken en een paar gesprekken. Hij is nu 127,4 cm en 27,4 kilo. Hij zit supermooi op de groeicurve! 
  • In groep twee is geconstateerd (en ook bij de tweede controle van de GGD) dat het gehoor van Thabang niet helemaal goed is. Nu was het tijd voor KNO research bij het audiologisch centrum van 't AMC. Thabang kreeg een gehooronderzoek van 40 minuten. 
  • De conclusie was wel even slikken. Hij heeft ernstige gehoorschade aan zijn linkeroor en dan met name op de hoge tonen. Hij hoort dat soort tonen pas bij 65 decibel. Zeer waarschijnlijk heeft Thabang dit opgelopen door trauma (door een klap, een val of iets dergelijks). Hij kan gelukkig gewoon functioneren. Hij wordt binnenkort besproken in een multidisciplinair team en dan horen we of we nog verdere stappen moeten ondernemen. In de klas kan hij het best links vooraan zitten.
Bikkel, hij geeft geen kik!

De gehoortest
  • Een meisje uit Thabang's klas vroeg waar we waren geweest maandag. Ik zei: "in Amsterdam." Ze vroeg of we haar vader ook hadden gezien, die reed in een zwarte auto. Hi, hi. 
  • Ik sprak de juf van Thabang nog even en ze zei dat 'ie het goed doet en dat het zo'n leuke jongen is. Jeeeej!
  • Er waren drie dagen vluchtelingen in de gymzaal om de hoek en er werden een aantal berichten daarover op Facebook gezet. Ze waren op zoek naar jongensspeelgoed (er zaten jongens tussen de 15 en 18, dat waren anders kindsoldaten geworden, ze hadden al 14 dagen niet gedoucht of schone kleren aan kunnen doen). En wat zaten daar vreselijke reacties bij. Ik lag er wakker van, hoe kan het dat mensen zó kunnen haten! Ik was echt zo boos (woest eigenlijk, en dat gebeurt niet vaak). Iemand schreef bijvoorbeeld: "Als ik nu nog niet zo weten wat voor werk ik wil gaan doen, deed dit me besluiten pyromaan te worden. Ik moet dat volk hier niet " of "ik heb nog wel een honkbalknuppel! kunnen ze op elkaar een spelletje spelen "wie het langst leeft". Schandalig, beschamend! Je hoeft van mij er echt niet mee eens te zijn dat ze hier komen, maar dit hoeft toch ook niet. Gelukkig waren er ook heel veel lieve reacties en zijn er veel mensen die speelgoed, kleding en lekkere dingen hebben gebracht. 
  • Sam had een toets. Toen ik vroeg van welk vak, gaf Sam als antwoord: biografie, ha, ha. 
  • Het was weer tijd voor de verkoop van kinderpostzegels. De verkoop loopt niet op rolletjes, Sam heeft nog niet zoveel verkocht. 
  • Thabang wist wel een truc met een euro. Om hem vervolgens heel hard door de woonkamer te slingeren en weg was 'ie! 
  • Sam had zaterdag de hele dag wedstrijden in het FBK stadion in Hengelo. Toen we wilden vertrekken trok Sam zijn atletiekschoenen aan, die helemaal kapot zijn (en hij had niks gezegd). Nou, daar kan je niet op lopen en al zeker geen wedstrijden. Oja, "vergeten", kreeg ik als antwoord. Dus dat was een atletiekwedstrijd op de binnensportschoenen van de schoolgym. Tssst.
  • We moesten tussen twee onderdelen uren wachten, toen zijn we de stad ingegaan, bij La Place een heerlijke fruitsmoothie gekocht en toen op het terras neergeploft. Wat genieten in het zonnetje. 
  • Sam heeft één keer brons en één keer zilver gehaald, prima gedaan! 
Voor Thabang duren zulke dagen altijd lang, 
dus maar even handstandjes oefenen



  • Thabang vraagt al een paar weken elke dag meerdere keren: "Blijf je voor altijd mijn moeder?" Ja, natuurlijk, voor ALTIJD!!
  • Ik heb 'Steptember' gehaald, in totaal heb ik 274.099 stappen gezetten en daarmee 158,9 kilometer gelopen en dat zijn ongeveer 44.634 verbrande calorieën. 
  • Sam: "Waarom heet ijsbergsla zo? Heet dat zo omdat een ijsberg ook nergens naar smaakt?"
  • Thabang: "Mam, waarom heb jij altijd zo'n borstding om?" (bh)
  • Zondag hadden we een spontane actie. Wij wilden naar de Schotse Hooglanders om daar in de buurt te picknicken. Toen wilden mijn beide zussen met aanhang en kinderen ook graag mee, wat een gezellige boel! 
  • Met de kinderwagen werd er per ongeluk over een soort van 'plofpaddenstoel' gereden, er vloog veel zwart poeder in het rond, ook Nikki zat helemaal onder!



Hey ome Dave, niet stiekem een foto van mij 
maken als ik een plasje moet plegen!




  • Thabang: “Zullen we Engels praten?”
    Sam en ik: “Prima!”
    Thabang: “Wat is ‘je broer is gek’ in het Engels?”
    Sam en ik: “Your brother is crazy.”
    Thabang tegen Sam: “Your brother is crazy!”
    Whahaha! Yeah, that’s right!
  • Thabang zit in groep 3 en dat beginnende leesproces heeft zoiets magisch. De ontdekking dat je van die paar woorden die je hebt geleerd weer nieuwe woorden kan maken. Ik vind het prachtig. En Thabang ook. Hij heeft al twee leesdiploma's. Ik heb even een filmpje gemaakt van Thabang die leest! 

1 opmerking:

  1. Jeetje wat is Sam lang naast zijn nichtje! En wat kan Thabang goed lezen! Helaas kennen we de gehoortesten, zijn er onlangs ook geweest. En knap van jou al die stappen in steptember!

    BeantwoordenVerwijderen