Welkom op mijn weblog!


Yes, I'm happy
No, my life isn't perfect

woensdag 27 januari 2016

Over de stofzuigerstaf, briefjes-bezetenheid en boetseren met snot


  • Sam is bezig met de voorbereidingen voor vrijdag. Dan doet hij een spreekbeurt over adoptie (dat wilde hij zelf graag). Dus allerlei spullen tevoorschijn gehaald; Thabang's eerste kleren, een deken en zo'n mooie typische hoed uit Lesotho! Staat 'm goed! 
  • Ik heb een extra reden gevonden om chocola te eten ..... goed tegen de griep! 
  • Mijn mol is eruit!! En met mijn 'mollen-poule' gaat het ook niet goed. Judith: 1600 punten, Sam 1020 en ik 740. Triest!
  • Hier nog een foto van toen Sam vorige week naar de kapper ging: hoezo op de vingers kijken?  
  • Thabang traint nu zo'n vijf maanden mee met de turnselectie op woensdag. Toen ik aan de trainers vroeg hoe Thabang het eigenlijk doet, werd er een gespreksruimte gezocht en moesten Thabang en ik plaatsnemen. Thabang moest allerlei vragen beantwoorden: Wat hij ervan vindt? Wat kan beter?, Waar gaan we aan werken?, etc. Ze zijn op zich wel tevreden maar Thabang moet goed luisteren naar de instructies (ahum). Als er onduidelijkheden zijn kan hij vragen of iemand het voor wil doen. Direct reageren is ook een aandachtspunt, als je op de gele lijn moet gaan staan, dan niet eerst langs je moeder om kusjes te geven. En het is de bedoeling dat hij binnenkort ook gaat starten met het trainen op de vrijdag (18.00 uur tot 20.30 uur), ai, ai. Slik. Een moeilijk dilemma vind ik dat. Dan wordt vrijdag zo'n lange dag voor hem. En Thabang mist mij dan altijd zo (en andersom natuurlijk).  
  • Sam en ik zijn met z'n tweetjes wezen kijken op de Pius X in Rijssen. Wat een leuke school. Maar 't wordt 'm niet. Er moet gefietst worden en je kan er maar drie van de zes jaar blijven. 
  • Ze halen werkelijk alles uit de kast om de school aantrekkelijk te maken. Sam kreeg een rugtas, heeft een fotolijstje gemaakt, Kahoot-testen gedaan met de mobiel, een (neger)zoen explosief laten groeien door het zuurstof weg te halen in het scheikundelokaal, hij mocht rondjes schommelen, etc, etc. Vanavond gaan we naar Reggesteijn in Nijverdal en naar het Celeanum in Zwolle en dan gaan we een school kiezen! 

  • Thabang heeft een zakje chips gekregen. Daar zat hij heerlijk van te genieten toen het hele zakje op de kop op de grond viel. Vervolgens pakte hij de stofzuiger mét "stofzuigerstaf" (de stofzuigerslang) erbij om de boel weer netjes te maken.
  • Mijn ouders waren donderdag 42 jaar getrouwd! Hoe bijzonder! En nog steeds verliefd, die twee! (daar ben ik wel jaloers op)
  • Zondag met z'n allen bij het buitencentrum afgesproken om dit te vieren met taart. De kinderen konden zich mooi vermaken bij het bezoekerscentrum (verkleden, spellen doen, pootafdrukken maken, etc.). Daarna lekker gewandeld. 

  • En toen waren we ineens Thabang's fietssleutel kwijt toen we nog even tosti's gingen eten bij mijn ouders. Iedereen hielp mee zoeken. Uiteindelijk vonden we hem terug in mijn achterbroekzak, oeps.
  • Sam's fietssleutel is helaas nog steeds echt weg, dat wordt dit keer echt zagen! Nu tijdelijk op de mountainbike van mijn vader.
  • We gingen ook nog even naar de begraafplaats, waar de urn van mijn opa en oma staat. Thabang kwam de volgende dag met allerlei vragen. Ook waarom mijn opa en oma samen in een 'pan' zitten. 
  • We hebben mijn zus Judith (de spoedeisende hulp arts) even laten kijken naar de zij van Thabang. Hij heeft nog steeds veel pijn, achteraf had ik wel even naar de huisarts moeten gaan ;-( Waarschijnlijk is de kam van het bekken gekneusd of is er een stuk bot afgebroken. Er is niets aan te doen, dus wachten tot het over is. De wilde stoeipartijtjes stellen we maar even uit.
  • Thabang: "Mam, jij bent echt de stoutste, o nee, je bent de liefste!"
  • Nu vooral druk met twee nieuwe schilderopdrachten (een kinderkamerschilderij en een nieuwe popart-opdracht) en alle voorbereidingen voor school: beloningssystemen maken, een kar regelen voor de carnavalsoptocht (want het lukt me niet om samen met mijn collega zes rolstoelen) te drukken, citoscores invoeren, analyses maken, lessen voorbereiden en moetwerkjes maken:  
  • Thabang's briefjes bezetenheid gaat dit keer nog verder ..... hij moest en zou een brief naar Afrika schrijven! Het begon zo: "alu mensen die sijn lief!" En toen kwam hij erachter dat ze in Afrika dit niet kunnen lezen in het Nederlands. Wat een teleurstelling. Ik heb nog aangeboden er een vertaling bij te doen, maar hij wilde niet meer. En hij had nog zo graag geschreven: "Ik vind het zielig dat jullie geen water hebben. En geen wc. Ik kan jullie wel water geven!" 
  • Het was trouwens tijd voor de progress reportage voor het tehuis in Lesotho. Eén keer per jaar moet ik een paar kantjes schrijven in het (gebrekkig) Engels over Thabang en zijn gezondheid, het sociale gedrag, de ontwikkelingen op school, de hechting, etc. En dan twee keer 10 foto's bijvoegen op A4-tjes. Ik ben natuurlijk helemaal trots dat ik zoveel positieve dingen kan opschrijven! 
  • Ik liet een pak koffiemelk vallen uit de koelkast, ik ving hem op maar tegelijkertijd kneep ik erin. Spoot ik zo alle melk de koelkast in. 
  • Woooooohoooooo, ze zijn gelukt!! Genietmomentje! We hebben cakejes gebakken (alleen water toevoegen ;-) en ze smaakten ook nog eens heel lekker! 



  • Thabang schatert het uit! Van dit gedicht:
    Tien dingen naar keus die je kunt doen met dingen uit je neus!

Pak ze met een tangetje, leg ze op hun zij.
Rol ze tot een slangetje, gooi ze bij de klei.

Kneed ze, boetseer ze, wrijf ze glad.
Maak een vorm, een worm of sla ze plat.

Plet ze op een postzegel en plak die op een kaart.
Smeer ze op een boterham of druk ze in de taart.

Rol ze tot een bol, een kogel, een raket.
Schiet ze op de kast, op het tapijt of het parket.

Week ze tot een papje, schmink ze op je vel.
Gebruik de rest als nagellak of gel.

Bak ze, stoof ze in de pan.
Geef ze aan de hond of smul er zelf maar van.

Of stop ze, wring ze, prop ze (dat is misschien de beste keus) ........ 
terug in je neus!
  • Jullie moeten natuurlijk niet gaan denken dat ik alleen maar zit te genieten!!! Thabang ging even (binnen!) bij een vriendje spelen. Met z'n goede schoenen (en broek) (en jas) .........

1 opmerking:

  1. Hahahahahaha ik vind het gedicht ook geweldig! Nu maar hopen dat hij het niet toe gaat passen ;-)!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen