Welkom op mijn weblog!


Yes, I'm happy
No, my life isn't perfect

donderdag 28 juli 2011

Lesotho


Thabang komt uit Lesotho, dus Lesotho speelt voor ons een belangrijke rol in ons leven .....

Lesotho Geografie


De oppervlakte van Lesotho bedraagt 30.350 km², dit is net zo groot als België. De bevolkingsdichtheid bestaat uit ongeveer 66 mensen per vierkante kilometer. Het land ligt als een enclave in Zuid-Afrika en is rond van vorm. Lesotho spreek je uit als Lessoetoe.

De Drakensbergen en Maluti vormen een verdedigingslinie. Door de ingesloten woonvorm is er sprake van een eenheid onder de Basotho, de inwoners. Het land ligt 1000 meter boven de zeespiegel, met een hoogste piek van meer dan 3000 meter. In de bergen ontspringen drie rivieren; de Orange, de Caledon en de Tugela. Tweederde van de bevolking leeft in het westen op een stuk laagland.

Lesotho Bevolking en cultuur


Er wonen 2 miljoen mensen in Lesotho. Oude rituelen, gebruiken en bijgeloof drukken nog steeds een stempel op de bevolking, met als belangrijke pijlers geboorte, puberteit, huwelijk en dood. Vee is een statussymbool en een offer. Muziek speelt een rol in het traditionele leven met instrumenten als de herdersfluit lekolulo, het snaarinstrument dat alleen door vrouwen wordt bespeeld, de thomo en het manneninstrument de seto-tolo, een soort mondharp.


Geschiedenis Lesotho

Het volk Sotho leeft sinds de tiende eeuw in Zuid-Afrika. Sinds de zestiende eeuw wonen de Sotho in het gebied dat nu als Lesotho bekend staat. Ze hebben zich in de loop der tijd vermengd met de Khoisan-stam, die in kleinere stammen is uitgesplitst. Deze Basotho-stammen dreven handel met elkaar en andere buurvolken. Graan en huiden werden geruild tegen ijzer.

In de negentiende eeuw kwamen de voortrekkers, de boeren. Met hen ruilden de Basotho hun vee tegen kraaltjes.
De Zulu-buurstam bedreigde de Basotho, maar deze strijd werd overwonnen dankzij de leider Moshoeshoe de Grote. Ook de boeren bleken een bedreiging, waarop de Basotho met de Engelsen een alliantie aangingen, waardoor hun grondgebied nooit een thuisland voor deze boeren is geworden, in tegenstelling tot de omringende streken.

In 1910 werd de nationale raad van Basotho opgericht. In het midden van de jaren vijftig werd een eigen regering aangevraagd. In 1960 waren er verkiezingen en in 1966 werd Basotholand onafhankelijk en werd het uitgeroepen tot Lesotho.

Premier Chief Jonathan hief in 1970 de grondwet op en in 1974 werd een staatsgreep neergeslagen. Zuid-Afrika besloot in 1983 de banden met Lesotho te verbreken na haar kritiek op het Apartheidsbeleid.

Lesotho is een monarchie. Koning Letsie III, wiens positie overerfbaar is, is het staatshoofd. Hij heeft geen uitvoerende of wetgevende verantwoordelijkheden.


Lesotho economie

Door gebrek aan bruikbare grond en droogtes is de landbouw slecht ontwikkeld. Het grootste deel van het bruto nationaal product komt tot stand met het geld dat wordt verdiend door de Basotho die in de mijnen van Zuid-Afrika werken en het geld naar huis sturen.


Lesotho Flora en fauna

Vooral vogelliefhebbers kunnen hun hart in Lesotho ophalen, vanwege de grote diversiteit aan vogels. Er komen in dit kleine Afrikaanse land maar liefst 279 soorten voor. De Mountain Road is de route bij uitstek om de voor Zuidelijk Afrika zeldzame vogels te bekijken.Verder wemelt het in de rivieren van forel.

Met Pasen (herfst) zijn de weides van Lesotho overdekt met witte, roze en paarse veldbloemen, de cosmea, die een hoogte van 1 meter kunnen bereiken. Ook is er een grote diversiteit aan bergflora in Lesotho.


lesotho Lesotho

Vlag

De huidige vlag van Lesotho werd aangenomen op 4 oktober 2004 om het veertigjarig jubileum van het land te vieren. De vlag bestaat uit drie horizontale banden in de kleuren blauw, wit en groen, met in het midden een zwart embleem.


Het ontwerp moet een vredige oriëntatie op de rest van de wereld alsmede binnenlandse vrede uitdrukken. De witte kleur staat voor vrede, blauw staat voor regen en groen voor rijkdom en de kracht om in het eigen voedsel te voorzien. Het embleem stelt het traditionele Basotho-hoofddeksel voor, de zogeheten mokorotlo. Dit is een nationaal symbool; ook het nieuwe parlementsgebouw in Maseru heeft de vorm van deze hoed gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten